Prematüre Bebeklerde Rop Muayenesi

ROP HASTALIĞI NEDİR?
Diğer bir tanımlamayla çocukluk çağının en önemli körlük nedeni olan ve prematüre doğan bebeklerde görülen göz hastalığıdır. 

BU HASTALIK NEDEN OLUŞUR?
Anne karnındaki bebeklerin gözlerindeki ağ tabaka (retina) damarları, bebek doğuncaya hatta doğumdan bir ay sonrasına kadar gelişimine devam eder. Ancak erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da gelişim devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, damar gelişimini uyaran maddeyi (VEGF) aniden azaltarak, damarlanması tamamlanmamış bebeklerin göz retinalarında ROP hastalığı meydana getirebilmektedir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe neden olabileceğinden, erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

EN ÇOK HANGİ BEBEKLERDE ROP MEYDANA GELİR?
32 haftadan önce ve yaklaşık 1.500 gramın altında doğmuş tüm bebekler ROP tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durumdaki bebeklerde ROP muayenesi muhakkak yapılmalıdır. Miadında doğan ve miadında doğup sarılık nedeniyle fototerapi alan bebeklerde oluşmaz. Özellikle genel durumu bozuk ve yoğun bakımda oksijen tedavisi alan bebekler daha fazla risk altındadır. Ayrıca bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde yaşanabilecek sorunlar da ROP riskini arttırmaktadır. 

İLK MUAYENE NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Retinopati hastalığının ebeveynlerinin fark edebileceği bir belirtisi olmadığı için, çocuk hastalıkları uzmanları doğumdan 4-6 hafta sonra bu bebekleri ROP muayenesi yapabilen bir göz uzmanına yönlendirirler. Dolayısıyla anne- babalara düşen görev; bebeklerini doğumdan bir ay sonra göz muayenesine götürmeleridir. Çok erken doğumlarda 8 hafta beklenebilir. Yoğun bakımda yatmakta olan bebeklerde taşınabilir aletlerle yoğun bakım ortamında ROP muayenesi yapılabilir. Bizim önerimiz 36 hafta ve 2000 gramın altındaki yoğun bakım desteği almış tüm bebekler en az bir kez göz kontrolünden geçirilmesidir. Bu hastalığın zamanında teşhis edilmesi halinde  tedavisi bulunmaktadır ancak geç kalındığı zaman her iki gözde de körlüğe yol açmaktadır.
Op. Dr. Kemran GÖK son olarak; “ROP’un tedavisinde en önemli aşama düzenli takiptir. ROP gelişen hastaların %80’i kendiliğinden geriler ve takip edilen bebeklerin ortalama %10’unda tedavi gerekir.” dedi. 

Demokrat Haber Gazetesi
21.04.2021