Karantina Süreci Hipertansiyonu Tetikliyor

Kardiyoloji Uzmanı Serhat Işık, Son zamanlarda karantina ve sosyal izolasyon uygulamaların yüksek tansiyon vakalarında artışa neden olduğuna dair sıklıkla yapılan araştırmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açık,”Karantinada olan insanların hipertansiyon hastası olmasalar bile tansiyonlarının arttığına dair önemli veriler içeren yazılar yayınlanmaya başladı. Evde kalınan süre içerisinde hareketsiz kalmak, yeme alışkanlıklarının değişmesi, kilo almak, stres ve kaygı hipertansiyon hastalığında arşta neden oluyor. Tansiyon sinsi bir hastalıktır. Çoğu hastada baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı yapmadan da yüksek seyredebilir.Bu nedenle hastaların mümkünse evde tansiyon cihazı ile günlük tansiyonlarını ölçmelidir. Tansiyon değerleri 140/90 yani (14/9) üzerinde ise kardiyoloji, ya da dahiliye uzmanına başvurmaları önerilir.”dedi

Uzm. Dr. Açık “Yapılan birçok araştırmada beslenme alışkanlıklarının değişmesi,tuz tüketim miktarının artması, hareket alanının kısıtlanıp daha  az hareket etmeye bağlı olarak hipertasiyon ve kardiyovasküler  hastalıklarda  kayda değer artış olmakla beraber hali hazırda hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklarda kayda değer artış  olmakla beraber hali hazırda  hipertansiyon tanısı olan hastalarımızın takibinde pandemi süreci ile birlikte tansiyon regülasyonlarının  bozulduğunu mevcut ilaç rejimlerinin yetersiz kaldığını gözlemleyebiliyoruz.Bu süreç  içerisinde karantinanın hastalarımızı kötü yönde  etkilediğine dair izlenimlerimiz var. İlaç  tedavilerini arttırmak ve hayat  tarzlarını değiştirmek zorunda kaldığımız  hastalarımız oldu” ifadelerini kullandı.

Karantinada  insanların kilo almaya daha fazla eğimli olduklarına ve bunun doğuracağı sıkıntılara dikkati çeken Uzm. Dr. Açık,  kilo almanın hipertansiyonu artıran nedenler arasında olduğunu, stres hormonlarını arttırdığını ve kan basıncını yükselten etkenlerden olduğunu söyledi.
“Hastalarımız  ev içerisinde hareket etmelerini öneriyoruz”

Hipertansiyon hastalarının koronavirüs  enfeksiyonundan daha fazla etkilendikleri ve sonuçların diğer vakalara göre daha olumsuz olduğuna yönelik bulguların bulunduğunu söyleyen Açık, hipertansiyon hastalarına şu tavsiyelerde bulundu.

“Hastalarımıza ev içerisinde hareket etmelerini öneriyoruz.  Özellikle birtakım egzersiz programları tavsiye ediyoruz. Çok yoğun egzersizler önermiyoruz. Orta seviyeli, düzenli egzersizlerle kilo vermeleri gerekiyor. Tuzlu besinlerden uzak durmalarını ısrarla söylüyoruz. Vatandaşların, stresten uzak  durarak , gelecekle ilgili daha umutlu olmaları gerekiyor. Egzersiz yapamayacak hastalarımıza da daha az otur daha fazla hareket et gibi bir prensip benimsetiyoruz. Tansiyon ilaçlarını günlük normal olsa bile düzenli kullanmalı, en az 3 ayda bir kardiyoloji kontrollerinden geçmeleri öneriyoruz. Eşlik eden şeker hastalığı ( diyabet+hiperlipidemi, kolesterol yükseliği) mevcut ise  mutlaka sıkı kontrol yapılmalıdır.Sigara ve alkol tüketimini bırakmalarını da öneriyoruz.”

Demokrat Haber Gazetesi
03.03.2021